Smak gór – książka Ryszarda Pawłowskiego.

smak-gor PawłowskiSmak gór” odpowie Ci na pytania, które chciałeś zadać alpinistom. Po co oni tam chodzą? Ile to kosztuje? Jak można się umyć i wysikać na siedmiu tysiącach metrów? Czy to prawda, że po paru pobytach na dużej wysokości w mózgu robią się dziury? Czy Szerpowie nie lubią himalaistów? Czy można nie wejść na szczyt, a powiedzieć, że się weszło? Odpowiedzi udziela Ryszard Pawłowski, jeden z najlepszych alpinistów świata. Pytają – nieraz w sposób brutalny – ludzie, którzy nie mieli nigdy do czynienia z górami wysokimi. Dlatego “Smak gór” to książka inna niż setki górskiej literatury ustawianej na księgarskich półkach. To książka dla Ciebie.

Drugim obliczem “Smaku gór” jest psychologiczny portret Ryszarda Pawłowskiego – człowieka, który w mieście czuje się zagubiony, a w warunkach, w których my nie przetrwalibyśmy dnia, on oddycha pełną piersią i jeszcze ma siły, by zdobywać K2, trzy razy wejść na Mount Everest i rozwinąć najlepszą w Polsce firmę oferującą komercyjne wyprawy wysokogórskie…

Książka ta zawiera opisy różnych ekspedycji polskiego himalaisty Ryszarda Pawłowskiego. Pisana jest, powiedzmy, w formie wywiadu, zawiera także wypowiedzi jego znajomych i klientów (Pawłowski organizuje wyprawy). Jeśli kochasz góry, bez wątpienia nie pożałujesz czasu spędzonego nad tą lekturą. Jeśli nie bardzo – nie bój się – pokochasz:).

FRAGMENTY KSIĄŻKI

Czytałam gdzieś, że Himalaje pełne są porzuconych śmieci i trupów. Co się robi z takim nieboszczykiem? Nic się nie robi. Przechodzi się dalej. Żadnego hołdu, rzucenia grudką ….śniegu, zamknięcia oczu? Nie zamkniesz mu oczu, bo są zamarznięte. Nieraz od wielu lat. Mallory po 75 – latach, nic się nie zmienił.

Czy sądzisz, że wyprawa powiedzmy 10 najlepszych, obecnych himalaistów Świata mogłaby pobić nowe rekordy?

Były takie wyprawy organizowane przez Anglików z Francuzami. Nie sprawdziły się. Rozbijały je ambicje. Nie dość, że indywidualne – gwiazdorów alpinizmu, to jeszcze narodowościowe typu: nie będę nosił sprzętu Angolowi, nie będę jadł z żabojadem…..

Szerpowie, kucharze, pomocnicy….. jak ich traktujecie? Jest wyższość białego człowieka wobec dzikich, czy też okazja do poznania innej kultury? Miałem kiedyś ciekawą historię w Afganistanie z kandydatem na kucharza . Zachwalał swoje umiejętności, aż w końcu mówi, że pracował już z Polakami i ma nawet pisemne rekomendacje. Wyciąga specjalny zeszycik i z dumą podtyka mi stronę, na której jest napisane dużymi literami: Tego ch…. nożem .

Czyli oni z was żyją, ale nie bardzo was lubią. Jak to górale. Coś im się nie podoba i jesteś na przegranej pozycji. Tutaj również rządzi pieniądz.

RECENZJE :

Niezwykły bohater i bardzo interesująca lektura. Smak gór to książka, którą można czytać na wiele sposobów:

– po pierwsze jest to okazja do bliższego poznania Ryszarda Pawłowskiego, jedynego polskiego wielkiego alpinisty i himalaisty, który jest zarazem utalentowanym organizatorem i przewodnikiem komercyjnych wypraw w góry wysokie, – po drugie jest to okazja do szukania odpowiedzi na pytanie o rolę doświadczania gór i ich smakowania w życiu bohatera książki i jego górskich partnerów – po trzecie Smak gór to oryginalnie pomyślana, dobrze zredagowana i świetnie wydana książka, jedyna i niepowtarzalna, godna właśnie Ryszarda Wielkiego Wysokogórskiego. W bogatym polskim piśmiennictwie inspirowanym górami Smak gór ma swoje jedyne i niepowtarzalne miejsce.

Michał Jagiełło
Dyrektor Biblioteki Narodowej
alpinista, ratownik górski

Bez sentymentów, prosto, ale ze swadą – o górach i o sobie.
Smak gór , wywiad -rzeka z trzykrotnym zdobywcą Mt.Everestu to książka i dla tych , którzy pół życia spędzają za biurkiem, marząc o ekstremalnych doznaniach, i dla tych , którzy są gotowi zza biurka po te doznania ruszyć. W Smaku gór Ci drudzy znajdą odpowiedź, czy warto ruszyć z Ryszardem Pawłowskim.

Iza Szumilewicz
RADIO ZET

Autor porusza ciekawa tematykę, rzadko opisywaną, a dotyczącą pogranicza alpinizmu i wysokogórskiej komercji, relacji przewodnik – klient. Reporterska formuła ujawnia dobrze relatywizm w postrzeganiu gór. Smak gór to również subiektywne spojrzenie Ryszarda Pawłowskiego na góry, etykę, na życie wogóle. Książka niewątpliwie wzbogaca naszą wiedzę o człowieku.

Krzysztof Wielicki
Himalaista, Zdobywca Korony Himalajów

O autorze :

Każdy kto zechce zobaczyć Himalaje, poczuć smak najwspanialszej przygody, przeżyć przygodę życia powinien wybrać się na jedną z wypraw organizowanych przez Ryszarda Pawłowskiego.

pawlowski-lider.jpg Ryszard Pawłowski.

Urodzony w 1950 roku, zodiakalny Rak, ale Tygrys według horoskopu chińskiego, inżynier elektryk, instruktor alpinizmu, przewodnik górski.

Wziął udział w ponad 100 wyprawach w różne góry świata jako uczestnik lub organizator. Zdobył 10 szczytów 8-tysięcznych, min. K2 (8611m) płn. filarem.
Jest jedynym Polakiem, który 3-krotnie stanął na szczycie Mt. Everestu(8848 m n.p.m.). Dokonał wielu wejść trudnymi drogami wspinaczkowymi w różnych rejonach Ziemi.

* Sylwetka himalaisty :

Ryszard Pawłowski the famous Polish climber. /Version english and polish/

* Poprzednie posty : – Books

goryonline.com

** zapraszam na relacje z wypraw polskich himalaistów.

AddThis Feed Button

zapraszam do subskrypcji mego bloga

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: